دندان های شیری کودکان یکی از مهم ترین اعضای بدن در طول رشد انسان ها می باشد که در حفظ ساختار دندان های دائمی و بهداشت دندان هایی که تا آخر عمر جایگزین آنها خواهند شد، بسیار اهمیت دارد.
آنچه در این مقاله می خوانید:
Toggleدندانهای شیری کودکان نقش مهمی در رشد و تکامل آنها ایفا میکنند. این دندانها به کودک کمک میکنند تا غذا را بجوند و ببلعند، و همچنین به ایجاد فضای کافی برای رویش دندانهای دائمی کمک میکنند.
پوسیدگی دندان یکی از شایعترین مشکلات دندانی در کودکان است. پوسیدگی دندان میتواند باعث درد، تورم و حتی عفونت شود. اگر پوسیدگی دندان درمان نشود، میتواند منجر به از دست رفتن دندان شود.
درمان دندانهای شیری کودکان بسیار مهم است. درمان به موقع پوسیدگی دندان میتواند از عوارض جدی آن جلوگیری کند.
دندان های شیری کودکان کدامند
دندانهای شیری کودکان ۲۰ عدد هستند که در هر فک ده دندان وجود دارد. این دندانها در دو نیمه راست و چپ به صورت قرینه قرار دارند. در دوران شیرخوارگی، آنها معمولاً از بین می روند و جایشان را به دندانهای دائمی می دهند، اما در صورت عدم تعویض با دندان های دائمی، می توانند سالها عملکرد خود را حفظ کرده و پایدار باشند.
امروزه حفظ و نگهداری از این دندان ها، یکی از مهم ترین وظایف پدر و مادر به عنوان والدین می باشد که در ادامه بیشتر به آن خواهیم پرداخت.
اهمیت دندان های شیری
در مورد اهمیت دندان های شیری کودکان نکات بسیار زیادی وجود دارند که اگر بخواهیم به توصیف آن و موارد اهمیت دندان های شیری بپردازیم، باید گفت:
مهم ترین اهمیت دندان های شیری در انجام وظایف اصلی شان به عنوان یک دندان یعنی جویدن می باشد.
همچنین این دندان ها در زیبایی ظاهری و تکلم نقش مهمی دارند که می توانند بر حفظ و افزایش اعتماد بنفس کودکان موثر باشند.
اهمیت دیگری که می توان به دندان های شیری نسبت داد، این است که این دندان ها مانع از بی نظمی در دندان های دائمی می شود. این یکی از مهم ترین مواردی است که باید شما به عنوان والد کودک به آن توجه کنید که در ادامه به توضیح آن می پردازیم.
دندان های شیری کودکان، فضای کافی برای رویش دندان های دائمی را فراهم می سازد.
دندان شیری کودکان از چه زمانی شروع به رشد می کند؟
در مورد دندان های شیری فک پایین، معمولا دندانهای پیش میانی در ۶ تا ۷ سالگی می افتند. دندان های پیش کناری، در ۷ تا ۸ سالگی، دندان های نیش اصلی در ۸ الی ۱۰ سالگی، دندان آسیاب اول در ۹ الی ۱۱ سالگی و همچنین دندان آسیاب دوم در سن ۱۰ تا ۱۲ سالگی می افتند. در مورد زمان افتادن دندان های شیری فک بالا نیز تقریبا به همین ترتیب می باشد.
بررسی ها و تحقیقات گسترده ای در زمینه رشد دندان های شیری کودکان و نوزادان صورت گرفته است. نتایج جدید حاکی از این می باشد که دندان های شیری معمولا از پایان ۶ ماهگی بر اثر عوامل مختلف ژنتیکی و همچنین محیطی شروع به رشد می کنند. رشد دندان اولیه شیری معمولا در فک پایین آغاز شده و به مرور زمان با افزایش سن نوزاد تعداد دندان های شیری بیشتر می شود.
دندان های شیری تا اتمام دو سالگی در هر دو فک به رشد خود ادامه می دهند. همچنین در فرآیند رویش دندان های شیری امکان رشد همزمان دو دندان در یک فک و یا دو فک نیز وجود دارد. نکته مهم هنگام رشد دندان های شیری کودک بهره گیری از روش های مختلف جهت کاهش تورم لثه می باشد. پس از رشد تمامی دندان های شیری از مسواک زدن جهت محافظت بیشتر بافت دندانی می توانید کمک بگیرید.
عوارض عدم مراقبت از دندان های شیری کودکان
نکته مهمی که در این بخش لازم است به شما گفته شود، این است که این باور که ممکن است در اغلب ما وجود داشته باشد مبنی بر اینکه از آنجایی که دندان های شیری، دندان هایی موقتی هستند، اهمیت نداشته و نیازی به مراقبت از آنها نیست، از همه نظر غلط است.
از عوارض و مشکلاتی که در صورت عدم توجه به دندان های شیری کودکان می تواند ایجاد شود، باید به موارد زیر اشاره نمود:
– ایجاد اشکال در رویش دندان های دائمی در صورتی که این دندان های شیری در مدت زمان کمتر یا بیشتری در دهان بمانند.
– ایجاد ناهمگونی در رشد دندان های دائمی
– ایجاد ناهمگونی در ساختار ردیفی دندان ها در فک بالا و پایین
– برآمدگی و جلوزدگی دندان های دائمی که می تواند در اثر عادت های نادرست باشد
– حرکت دندان ها به سمت فضاهای خالی که می تواند در نهایت قوس یکپارچه دندان ها را بهم بریزد
و …
ترمیم دندان های شیری در تایم طلایی
کودکان معمولا تا اتمام ۱۲ سالگی تمامی دندان های شیری خود را از دست می دهند. شما باید جهت حفظ سلامت و بهداشت دهان و دندان کودک خود در صورت بروز هرگونه آسیب و کرم خوردگی نسبت به ترمیم دندان های شیری او اقدام کنید. ترمیم دندان های شیری بر اثر میزان آسیب دیدگی به روش های مختلف انجام می گیرد. معمولا از عصب کشی دندان کودکان برای کاهش میزان پوسیدگی استفاده می شود.
روکش نیز روش تکمیلی برای ترمیم دندان های شیری با میزان آسیب دیدگی بیشتر می باشد. دکتر الهام توکلیان با تجربه کاری موفق و تکیه بر دانش تخصصی خود می تواند در تایم طلایی بهترین روش را جهت ترمیم دندان های شیری کودک شما به کار بگیرد.
جهت گرفتن نوبت برای درمان دندان شیری کودک خود می توانید فرم زیرا تکمیل کنید.
دکتر الهام توکلیان متخصص دندانپزشکی کودکان که به عنوان عضو هیئت علمی دانشکده علوم پزشکی قزوین مشغول فعالیت هستند، در زمینه ی ترمیم و عصب کشی دندان های شیری دارای تخصص می باشد که شما می توانید به منظور پر کردن، ارتودنسی، عصب کشی، فیشور سیلانت و روکش کردن دندان شیری کودک دلبندتان به مطب ایشان مراجعه نمایید.